web stats
diashow
Veikko Simpanen | Sosiaalineuvos

Ajankohtaiset

Rahoitusta on jo nyt liian vähän sote- palvelujen tuottamiseksi riittävinä

Lue lisää »

Pitääkö olla oikeus valita riittämätön hoito?

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Veikko Simpanen

Veikko Simpanen

Tapahtumakalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Tasavallan presidentti puhuu arvoituksellisesti

Tasavallan presidentti Niinistö puhuu arvoituksellisesti
Tasavallan presidentti Niinistö ei pidä siitä, että hänen valtiopäivien avauspuhettaan arvostellaan eräiltä keskeisiltä kohdiltaan epäselväksi. Rohkenen silti tehdä sen.
Niinistö toteaa, että jonkun on tunnustettava, että ”emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita”
Suomi on solminut kymmeniä kansainvälisiä sopimuksia. Niistä keskeisimpien seurauksena Suomi on tullut osaksi Euroopan unionia, Euroopan neuvostoa ja Yhdistyneitä kansakuntia. Muun muassa tämän seurauksena Suomi on allekirjoittanut kansainvälisiä sopimuksia sekä on ottanut ne huomioon myös lainsäädännössään.
Keskeiset kansainväliset sopimukset suojaavat Suomen kansalaisia myös Suomen valtion toimilta. Samalla Suomen kansalaisten vaikutusmahdollisuudet ovat kasvaneet. He voivat vedota kansainvälisiin sopimuksiin ja saattaa asiansa esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyyn, jos katsovat Suomen valtion loukanneen heidän oikeuksiaan.
Tasavallan presidentti Niinistön puheen muu sisältö ja epäselvyys herättävät myös kysymyksen siitä, tarkoittiko hän puheessaan nimenomaan ihmisoikeuksia koskevia sopimuksia eli esim. YK:n ihmisoikeuksien julistusta?
Ihmisoikeudet ovat osa kansainvälistä oikeutta. Ne perustuvat Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjaan sekä Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen. Julistus on kansainvälisten ihmisoikeuksien perusta, jonka lähes kaikki maailman valtiot ovat hyväksyneet.
On myös pakko epäselvyydestä johtuen kysyä, tarkoittiko Tasavallan presidentti Niinistö noudattamatta jättämisellä myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen joitakin kohtia? Suomi on allekirjoittanut ” Yleissopimuksen ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi”. Tämän yleissopimuksen allekirjoittaneet hallitukset, jotka ovat Euroopan neuvoston jäseniä, ovat sopimuksessa sitoutuneet ottamaan huomioon Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokouksen 10. päivänä joulukuuta 1948 antaman Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen ja katsovat, että tällä julistuksella pyritään turvaamaan sen sisältämien oikeuksien maailmanlaajuinen ja todellinen tunnustaminen ja noudattaminen.
Mahtoiko Niinistön sopimusten noudattamatta jättämistä koskeva puheen kohta kohdistuvan kenties  Euroopan sosiaalisen peruskirjan (ESP, 1996) sisältöön?
Euroopan sosiaalisen peruskirjan tehtävänä on turvata ja edistää sosiaalisia oikeuksia Euroopassa. Nämä oikeudet on taattava kaikille jäsenvaltion oikeudenkäyttöpiirissä oleville henkilöille ilman syrjintää. Peruskirjassa turvatut oikeudet koskevat muun muassa asumista, terveyttä, koulutusta, työntekoa, henkilöiden vapaata liikkuvuutta sekä lasten, ikääntyneiden, vammaisten henkilöiden ja perheen suojelua.
Oikeistopuolueiden kansanedustajien innostus presidentti Niinistön puheen johdosta osoittaa sen, että ainakin he olettivat Niinistön puheissaan tarkoittaneen myös näiden kansainvälisten sopimusten noudattamatta jättämistä, joissa Suomi on sitoutunut kehittämään ja turvaamaan työntekijöiden oikeuksia ja väestön sosiaalisia, sivistyksellisiä sekä terveydenhoidollisia oloja ja oikeuksia.
Kun huomioidaan Sipilän hallituksen pakkolakien säätämishanketta ja leikkausten erityisesti naisiin kohdistumisen johdosta syntynyttä vastustusta sekä hallituksen tavoitteita pakottaa palkatta pakkotyöhön turvapaikan hakijat ja alemmalla palkkauksella myös turvapaikan saaneet, niin voinemme arvella niiden oikeiston kansanedustajien ja hallituksen ministereiden, jotka suorastaan puhkuivat innosta Tasavallan presidentti Niinistön puheen johdosta, arvelleen hänen tarkoittaneen myös kansainvälisiä ”Kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista” koskevaa sopimusta sekä ”Kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista” koskevaa sopimusta.  
V.S.  5.2.2016

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa,...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja...

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Ministeri Satonen lakkolain voimaantulosta: “No en ota siihen päivämäärään nyt tällä hetkellä kantaa”

Työministeri Arto Satonen (kok.) piti hyvänä SAK:n hallituksen päätöstä pidättäytyä tällä haavaa uusien poliittisten lakkojen julistamisesta. Kun...

Lue lisää »

Hallitukselta kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan – Rantanen: Lisää tiukennuksia luvassa syksyllä

Hallitus on tänään hyväksynyt ja antanut eduskunnalle useita maahanmuuttoa kiristäviä esityksiä. Ne koskevat muun muassa kansainvälisen suojelun...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa. kansanedustaja Riitta Mäkinen. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Lue lisää »

Sähkön hintakriisi kärjistyy – SDP on valmis toimimaan

SDP on valmis ottamaan käyttöön kaikki keinot, joilla sähkön hintaa kuluttajille pidetään kohtuullisena, kannusteita sähkön säästämiseen...

Lue lisää »